Demonstratie en fietstocht bij vliegbasis Volkel: geen nieuwe kernwapens in Nederland

Op zaterdag 25 september kwamen PAX, de SP, Tribunaal voor Vrede, WILPF Nederland, Niet in Mijn Naam, Peace SOS, het Jeanette Noëlhuis en Vredesburo Eindhoven bijeen in Volkel om zich uit te spreken tegen Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied. Ook werd er een protestronde gefietst om de basis heen.

Op de vliegbasis in Volkel liggen zo’n 20 Amerikaanse kernbommen opgeslagen. Naar verwachting zullen deze in 2022 worden vervangen door geavanceerdere wapens. De nieuwe technische mogelijkheden van deze bommen zullen de wapens nauwkeuriger maken. Dit wekt de suggestie dat de schade en het humanitair leed beperkt kunnen worden. Echter gaat het hier nog steeds om massavernietigingswapens die zouden zorgen voor veel burgerslachtoffers en schade aan gezondheid van mens en milieu op de lange termijn.

Dit was een van de belangrijke boodschappen van de demonstratie die door vele sprekers werd bekrachtigd. Tijdens de actie spraken onder andere Krista van Velzen, Willo Buskes van WILPF Nederland, SP-kamerlid Jasper van Dijk, Alejandra Muñoz van PAX, Frits ter Kuile van het Jeanette Noëlhuis, Midas Anijs van Niet in Mijn Naam en vredesactivist Ludo de Brabander.

Ook ging er veel aandacht uit naar het feit dat de negen kernmachten juist weer meer in kernwapens zijn gaan investeren, zelfs te midden van een globale pandemie. Als laatste werd de Nederlandse regering opgeroepen zich aan te sluiten bij het Verdrag voor het Verbod op Kernwapens, dat begin dit jaar officieel in werking is getreden. Aan het einde van de dag werd symbolisch het ventiel uit een opblaasbare kernbom leeggetrokken.

Uit protest tegen de aanwezigheid van Amerikaanse kernbommen op Europees grondgebied is een groep internationale fietsers op vrijdag 24 september vertrokken vanuit Duitsland richting Volkel. Hier namen ze deel aan een protestrondje om de militaire basis waarna ze onder luid applaus bij de hoofdpoort werden ontvangen. Hierna zetten ze hun reis voort naar Kleine-Brogel, België.