De capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, vandaag 68 jaar geleden, betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Aan deze capitulatie gingen de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki vooraf. Bijna zeventig jaar na deze rampen is de dreiging van kernwapens helaas nog altijd actueel.
De kernbommen die op 6 en 9 augustus 1945 door de Amerikanen op respectievelijk Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, zorgden voor een verwoesting die tot dan toe ondenkbaar was. IKV Pax Christi sprak eerder dit jaar de Nederlandse oud-militair Ronald Scholte die de ramp in Nagasaki overleefde en met eigen ogen zag hoe kernwapens alleen maar verliezers kennen, en geen winnaars. Lees hier zijn verhaal.
Hebben we geleerd van het verleden? Anno 2013 liggen er wereldwijd nog altijd zo’n 23.000 kernwapens opgeslagen, waarvan twintig in het Nederlandse Volkel. Hoewel de Amerikaanse president Obama recentelijk aangaf het aantal kernwapens in de wereld te willen terugdringen, kondigde hij tegelijkertijd aan alle Amerikaanse tactische kernwapens van het type B61 te zullen moderniseren. Deze modernisering, die ook zal gelden voor de kernbommen in Volkel, kost in totaal 1 miljard dollar. Gelukkig heeft de Tweede Kamer zich al uitgesproken tegen deze modernisering.
IKV Pax Christi vindt dat deze levensgevaarlijke, nutteloze en bovendien peperdure wapens zo snel mogelijk de wereld uit moeten.
Afgelopen weekend deed het No Nukes team mee met een blokkade van de Duitse kernwapenbasis Büchel. Check hier de foto’s van deze vreedzame en muzikale demonstratie.