Nieuws

Published on March 9th, 2012 | by Krista van Velzen

0

De NAVO is zichzelf aan het vernieuwen!

De NAVO is zichzelf aan het vernieuwen! Niet alleen wordt er opnieuw nagedacht over wie nou eigenlijk de vijand is waarvoor de NAVO bestaat (een beetje een lacune sinds het einde van het Warschau Pact), en welke wapens er dan wel of niet nodig zijn om deze vijand het hoofd te bieden (wij hebben er alle vertrouwen in dat de militair overbodige kernwapens in Nederland spoedig terug naar de VS worden gestuurd), ook lijkt er een einde te komen aan het ‘alles-wat-wij-doen-is-geheim-en-wel-in-het-belang-van-de-wereld’-beleid dat de NAVO sinds haar oprichting voert.

Deze week startte zowel het WE NATO initiatief als een actie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, via Facebook. Beide zijn erop gericht om ‘het grote publiek’ te betrekken bij discussies over de toekomst van de NAVO.

Dit kunnen we alleen maar toejuichen. Er wordt veel te weinig gediscussieerd over de NAVO, simpelweg omdat het voor vrijwel iedereen onduidelijk is hoe de NAVO werkt. Er wordt nu serieus geprobeerd hierin verandering te brengen. De actie van Buitenlandse Zaken is een ware competitie (voor jongeren tussen de 18 en 30), en de winnaar mag als lid van de Nederlandse delegatie mee naar de Chicago Top in mei. Jammer dat ik net 30 geworden ben.
 

Tags: , ,


About the Author

Krista van Velzen is a former Dutch MP and is currently working as nuclear disarmament campaigner with PAX in The Netherlands. She is running a citizens initiative in the Netherlands in order to get national legislation banning nuclear weapons. Van Velzen has been working on disarmament issues since the early nineties. As spokesperson on defence and foreign affairs she has convinced the Dutch government to ban and eliminate clustermunitions and and to prohibite investments as well. She has worked in Central and Eastern Europe creating a network of campaigners on the nuclear issue. She organised a Walk for Nuclear Disarmament from Brussels to Moscow. Her attempts to disarm a British Trident submarine gave her truly interesting experiences inside a Scottish jail. Disagreeing with president Obama, she believes a world without nuclear weapons is achievable in this lifetime.Back to Top ↑

PAX