De NAVO is zichzelf aan het vernieuwen!

De NAVO is zichzelf aan het vernieuwen! Niet alleen wordt er opnieuw nagedacht over wie nou eigenlijk de vijand is waarvoor de NAVO bestaat (een beetje een lacune sinds het einde van het Warschau Pact), en welke wapens er dan wel of niet nodig zijn om deze vijand het hoofd te bieden (wij hebben er alle vertrouwen in dat de militair overbodige kernwapens in Nederland spoedig terug naar de VS worden gestuurd), ook lijkt er een einde te komen aan het ‘alles-wat-wij-doen-is-geheim-en-wel-in-het-belang-van-de-wereld’-beleid dat de NAVO sinds haar oprichting voert.

Deze week startte zowel het WE NATO initiatief als een actie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, via Facebook. Beide zijn erop gericht om ‘het grote publiek’ te betrekken bij discussies over de toekomst van de NAVO.

Dit kunnen we alleen maar toejuichen. Er wordt veel te weinig gediscussieerd over de NAVO, simpelweg omdat het voor vrijwel iedereen onduidelijk is hoe de NAVO werkt. Er wordt nu serieus geprobeerd hierin verandering te brengen. De actie van Buitenlandse Zaken is een ware competitie (voor jongeren tussen de 18 en 30), en de winnaar mag als lid van de Nederlandse delegatie mee naar de Chicago Top in mei. Jammer dat ik net 30 geworden ben.