De 40.000 handtekeningen zijn binnen!

Groot nieuws: meer dan 40.000 mensen hebben het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens getekend! Dit betekent dat de Tweede Kamer moet debatteren over een nationaal verbod op deze massavernietigingswapens. De verwijdering van kernwapens uit Nederland is daarmee een stap dichterbij.

Veel handtekeningen kwamen binnen via www.tekentegenkernwapens.nl, mede dankzij flinke steun het Nederlandse Rode Kruis en de ASN Bank. Daarnaast stonden PAX medewerkers en vrijwilligers de afgelopen tijd in winkelstraten, op festivals, bij concerten en op politieke congressen om zoveel mogelijk mensen te vertellen over de noodzaak van een verbod op kernwapens. En met succes.

Campagneleider van PAX Krista van Velzen: Een opmerking die ik heel vaak hoorde, was ‘Het is weer nodig om je druk te maken om kernwapens’. De huidige spanningen tussen Oost en West maken kernwapens helaas weer relevant, en een verbod dus belangrijker dan ooit. Steeds meer mensen raken daarvan doordrongen. Inmiddels hebben al 113 van de 195 internationaal erkende landen aangegeven te willen onderhandelen over een wereldwijd verbod. Het is de hoogste tijd dat de Nederlandse regering zich bij deze meerderheid aansluit.”

Twintig kernwapens in Nederland
Op de Nederlandse vliegbasis Volkel staan ongeveer twintig Amerikaanse kernwapens opgeslagen. “De steun die wij hebben gekregen voor ons burgerinitiatief geeft aan dat een groot deel van de Nederlandse bevolking van kernwapens af wil”, legt Krista van Velzen uit. In september biedt PAX de handtekeningen aan de Tweede Kamer aan. Daarna wordt bepaald wanneer het debat over het burgerinitiatief wordt gehouden.

70 jaar Hiroshima en Nagasaki
Op 6 en 9 augustus is het zeventig jaar geleden dat de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki plaatsvonden. Krista van Velzen is namens PAX bij de herdenking in Hiroshima aanwezig, samen met Battle-winnaar Casper van der Zijde. Tijdens de herdenkingen in Japan zullen de gruwelijke gevolgen van kernwapens voor mensen centraal staan. Van Velzen: “Door een verbod op kernwapens kunnen humanitaire rampen zoals we in Hiroshima en Nagasaki hebben gezien, zich nooit meer herhalen.”

De handtekeningen worden in september aangeboden aan de Tweede Kamer. Tekenen kan dus nog steeds; hoe meer handtekeningen, hoe beter! www.tekentegenkernwapens.nl

Krista en Casper zijn van 4 t/m 7 augustus in Hiroshima. Op www.nonukes.nl doet Casper verslag van zijn indrukken. Blijf ook via Twitter en Facebook op de hoogte.

Lees ook het interview met Setsuko Thurlow, die de ramp in Hiroshima overleefde.

Lees meer van Trouw.