Belgische bank KBC sluit kernwapenproducenten uit

Belgische bank KBC publiceerde vandaag nieuw duurzaamheidsbeleid dat investeringen in alle kernwapenproducenten verbiedt. KBC noemt het VN-Kernwapenverbod als reden voor de beslissing. Het verbod, dat vorig jaar werd aangenomen in de VN, verbiedt onder andere productie en gebruik van kernwapens.

Eerder beleid van KBC sloot kernwapenbedrijven die leverden aan NAVO landen niet uit van investering. Uit het meest recente Don’t Bank on the Bomb onderzoek, dat werd gepubliceerd door PAX in maart, bleek nog dat KBC een lening van €45 miljoen gaf aan het bedrijf Serco, dat betrokken is bij het Britse kernwapenarsenaal.

KBC zet met het nieuwe beleid een sterk voorbeeld voor andere financiële instellingen, juist ook uit landen als België die het VN-Kernwapenverbod nog niet hebben getekend. Eerder dit jaar besloot ook het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, alle investeringen in kernwapenproducenten te beëindigen, en breidde het Noorse overheidspensioenfonds (het op 1 na grootste pensioenfonds wereldwijd), de lijst met uitgesloten kernwapenbedrijven flink uit.

Samen met het Don’t Bank on the Bomb team van PAX voerde Belgische ICAN campaigners jarenlang actie om KBC op te roepen alle kernwapenproducenten uit te sluiten. Willem Staes (Pax Christi Vlaanderen) en Pieter Teirlinck (Vredezvw) van de Belgische Coalitie Tegen Kernwapens: Dit is het VN-kernwapenverbod in actie. In nauwelijks 11 maanden tijd bereikte het verbodsverdrag al meer concrete resultaten dan decennia van ingedommelde Belgische kernwapendiplomatie. Nu is het aan andere Belgische banken en de Belgische regering om een even duidelijk standpunt over kernwapens in te nemen als KBC’”.

Ook PAX feliciteert KBC met deze belangrijke beslissing. Selma van Oostwaard, programmamedewerker nucleaire ontwapening bij PAX: “KBC erkent met deze beslissing dat bedrijven die zich nog altijd met kernwapens inlaten, geen acceptabele investering zijn.

KBC maakt nog wel een uitzondering voor bepaalde vormen van investeringen. In de toekomst zou het beleid daarom verder versterkt moeten worden, om te zorgen dat er helemaal geen geld meer naar producenten van kernwapens kan gaan.

Zie ook: www.paxchristi.be/nieuws/kbc-trekt-zich-terug-uit-kernwapens