Banken en pensioenfondsen investeren 314 miljard dollar in kernwapenproducenten

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren wereldwijd meer dan 314 miljard dollar in kernwapenproducenten. Dat blijkt uit het grote internationale onderzoek Don’t Bank on the Bomb van IKV Pax Christi.

In totaal hebben 298 instellingen financiële relaties met 27 bedrijven die betrokken zijn bij het ontwikkelen, produceren, testen en/of onderhouden van kernwapens. De tien grootste investeerders in kernwapenproducenten komen alle uit de VS. Nederlandse financiële instellingen investeren drieënhalf miljard dollar in dergelijke bedrijven.

Wilbert van der Zeijden van IKV Pax Christi, medeauteur van het rapport: “Het is onacceptabel dat spaar- en pensioengeld wordt geïnvesteerd in producenten van massavernietigingswapens, doorgaans zonder medeweten van klanten. De oorlog in Syrië laat zien dat zo lang er massavernietigingswapens bestaan, gebruik ervan niet uit te sluiten is. Financiële instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er geld gaat naar bedrijven die deze wapens produceren. Geen geld betekent immers geen productie.”

Nederland
Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren in totaal bijna drieënhalf miljard dollar in kernwapenproducenten. In de zogeheten ‘Hall of Shame’ van het rapport, waarin 298 investeerders genoemd worden, staan vier Nederlandse instellingen. ABP, ING, AEGON en Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Vijf Nederlandse instellingen staan in de ‘Hall of Fame’ van het rapport vanwege hun beleid dat elke investering in kernwapens uitsluit: ethische banken ASN Bank en Triodos, maar ook de pensioenfondsen, Philips Pensioen Fonds, PNO Media en het Spoorwegpensioenfonds (SPF).