Afgelopen weekend (6-7 december) kwamen honderden campaigners in Wenen bijeen voor de derde -en grootste- ICAN Civil Society Forum over de humanitaire gevolgen van kernwapens. PAX was aanwezig om samen met alle andere ICAN campaigners te praten over de laatste ontwikkelingen in het kernwapendebat. Na de eerste aangrijpende toespraak van Setsuko Thurlow, overlevende van de atoombomaanval op Hiroshima, werd het meteen duidelijk: de oproep een internationaal verbod op kernwapens wordt breed gesteund door de mensen die gevolgen van kernwapens hebben meegemaakt. Zij maken de urgentie voor een verbod op kernwapens voelbaar.
Door Selma van Oostwaard
‘Alsjeblieft, zorg ervoor dat deze afschuwelijke wapens voor eens en voor altijd verdwijnen’
De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) bracht dit weekend ruim 600 campaigners uit meer dan 70 landen en meer dan 100 verschillende organisaties samen. De aanwezigen volgden diverse workshops en sloten aan bij paneldiscussies over alle aspecten van het kernwapendebat.
Naast ontmoetingen met kernwapenexperts, politici en andere campaigners luisterden de deelnemers van de ICAN conferentie naar aangrijpende verhalen van slachtoffers van atoombomaanvallen en nucleaire testen. Als 13-jarige overleefde Setsuko Thurlow de atoombom op Hiroshima, waarbij ze moest toezien hoe honderden mensen op een gruwelijke manier om het leven kwamen. De 82-jarige Thurlow reist de hele wereld over om haar verhaal te vertellen en te pleiten voor een verbod op kernwapens.
Nucleaire testen
Karipbek Kuyukov, overlevende van de Semipalatinsk nucleaire testen, vertelde over de nucleaire testen in Kazachstan, en welke gevolgen deze testen op zijn leven hebben gehad. Door de nucleaire straling die was vrijgekomen, is Karipbek Kuyukov geboren zonder armen. Inmiddels is Kuyukov een gerenommeerde kunstenaar en spreekt hij zich als Ambassadeur van de ATOM Project publiekelijk uit tegen kernwapens en nucleaire testen. Ook Sue Coleman-Haseldine, overlevende van de nucleaire testen in Zuid-Australië vertelde over haar strijd voor een wereld zonder kernwapens.
Minister van Buitenlandse Zaken van de Marshalleilanden, Tony de Brum, vertelde over een zaak die onlangs wereldwijd aandacht kreeg. De Marshalleilanden klaagt de vijf kernmachten aan die in 1968 werden erkend in het non-proliferatieverdrag: de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast klaagt het ook drie landen aan die het non-proliferatieverdrag niet ondertekenden maar toch een kernwapenarsenaal hebben: India, Pakistan en Noord-Korea plus de enige staat die niet officieel verklaart kernwapens te bezitten, Israël. De Marshalleilanden was van 1946 tot 1958 doelwit van ruim 60 nucleaire testen. De gevolgen van deze testen zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar. “Stelletjes die een kinderwens hebben moeten er rekening mee houden dat de straling nog steeds effect kan hebben op hun baby: het veroorzaakt nog steeds kanker, aangeboren afwijkingen, mentale achterstand, aantasting van het immuunsysteem, doodgeborenen en andere gezondheidsproblemen”, aldus Tony de Brum tijdens een nabespreking van zijn speech op 6 december.
Steun van belangrijke religieuze leiders
PAX was ook aan aanwezig bij de internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens (8-9 december). Meer dan 150 staten luisterden naar de openingsspeech van Paus Franciscus. “Slachtoffers van kernwapens waarschuwen ons niet dezelfde onherstelbare fouten te maken. De wereld moet herinnerd worden aan de risico’s van kernwapens, die het vermogen hebben om ons en onze beschaving te vernietigen.” De onderlinge technologische, sociale en politieke afhankelijkheid vragen volgens de paus om een ethiek van solidariteit waarin mensen samenwerken aan een veiligere wereld en waarin groot besef is van onze wereldwijde verantwoordelijkheid.
Hoog tijd voor een verbod
De dag ervoor gaf Desmond Tutu een bemoedigende speech aan alle ICAN campaigners. Zijn speech tijdens de ICAN Civil Society meeting kun je hier bekijken.
Mede dankzij de toespraken van deze religieuze leiders en de dankbare woorden van Kuyukov, Thurlow, de Brum en Coleman-Haseldine weten wij een ding zeker: het is hoog tijd voor een verbod op kernwapens.
- Heb je al getekend voor een nationaal verbod op kernwapens? Zo nee, doe dat dan vandaag nog op www.tekentegenkernwapens.nl.
- Bekijk onze foto’s van de ICAN Civil Society Forum Vienna 2014 op de No Nukes Facebook pagina.
- Op Twitter (#goodbyenukes, #HINW2014vienna) vind je een overzicht van alle tweets die tijdens de ICAN Civil Society Forum en de internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens zijn verstuurd.