Enkele weken geleden tekenden Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok en zijn Belgische en Luxemburgse collega’s een Memorandum of Understanding waarin werd overeengekomen door nauwere wetenschappelijke samenwerking het verficatiesysteem van het kernstopverdrag te verbeteren.
Het kernstopverdrag (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT) is in 1996 tot stand gekomen en verbiedt wereldwijd het uitvoeren van kernproeven (zowel ondergronds, aan het aardoppervlak als in de atmosfeer en onderwater). Sindsdien wordt er gewerkt aan een verificatiesysteem (International Monitoring System (IMS)) om de naleving van het verdrag te kunnen controleren. Dit systeem bestaat uit een netwerk van meetstations die seismologische en geluidsmetingen uitvoeren, maar ook radioactiviteit kunnen meten. Vanuit Nederland is het KNMI hierbij betrokken.
PAX verwelkomt deze nauwere samenwerking en ziet het als een positief teken dat Nederland zich inzet om het verificatiesysteem van het kernstopverdrag te verbeteren.
Met het ondertekenen van dit Memorandum of Understanding zullen de betrokken instanties in de drie landen kennis gaan uitwisselen met elkaar en gezamenlijk analyses gaan uitvoeren. Het is het eerste regionale samenwerkingsverband onder het kernstopverdrag. Door deze samenwerking zullen de analyses verbeteren waardoor de nucleaire tests beter te detecteren zijn. Kortom, de verifieerbaarheid van het verdrag wordt hiermee verbeterd en daarmee de norm tegen kernwapens verhoogd.
Coverfoto: Meetinstrument IS18 is het IMS infrageluid array op Groenland. (Bron: CTBTO Public Information)