Op woensdag 20 september is het nieuwe verdrag dat kernwapens verbiedt geopend voor ondertekening. De eerste landen hebben het verdrag tijdens de officiële openingsceremonie getekend. Brazilië was het eerste land dat tekende, gevolgd door meer dan 50 landen uit Afrika, Europa, Zuid-Amerika en de Pacific.
De ondertekeningsceremonie werd geopend door Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Guterres, die alle maatschappelijk organisaties bedankte die geholpen hebben bij de totstandkoming van het verdrag. Beatrice Fihn, directeur van ICAN, vertegenwoordigde de maatschappelijke organisaties tijdens de ceremonie, en herinnerde de aanwezigen aan de slachtoffers van het gebruik en testen van kernwapens die door dit verdrag een stem hebben gekregen. Ook bedankte ze de groep landen die het voortouw namen bij het bereiken van het verdrag: “Baanbrekende vooruitgang, zoals de aanname van dit verdrag, komt er niet door consensus, maar door mensen die de moed hebben de leiding te nemen.”
Kernwapens zijn op het moment veel in het nieuws. De dreigementen door Donald Trump om Noord Korea volledig te vernietigen als het het nucleaire programma niet beëindigd, zijn niet de enige: er zijn ook ongeveer 15.000 kernwapens verspreid over de hele wereld in de arsenalen van 8 andere landen. Toch is het eigenlijk voor het eerst sinds de jaren ’80 dat mensen bang zijn voor nucleaire wapens. En daar is reden genoeg toe.
Kernwapens zijn angstaanjagend. Een verblindende lichtflits, brandende wind, het geluid van onweer, roepen om water dat vergiftigd blijkt en om hulp die niet kan komen, uiteindelijk smeken om te sterven. Dat is de realiteit van kernwapens.
Sommige regeringen komen echter in actie en nemen hun verantwoordelijkheid om een eind te maken aan de dreiging van kernwapens. De landen die het kernwapenverbod tekenen, erkennen daarmee dat kernwapens een te groot risico vormen en dat volledige eliminatie van alle kernwapens de enige manier is om hun burgers echt te beschermen.
Het verdrag is geen oplossing voor alle problemen, maar pakt in ieder geval het probleem aan bij zijn oorzaak. Zolang het bezit van kernwapens als nuttig wordt gezien, zal niemand ze willen opgeven (en zullen zelfs steeds meer landen ze willen hebben). Dit nieuwe verdrag versterkt de bestaande non-proliferatiebeloften en neemt de legitimiteit van kernwapens weg.
Van Richard Nixon werd gezegd dat hij in het Witte Huis opschepte dat hij 70 miljoen mensen kon doden met één druk op een knop. Dat zou verboden moeten zijn en dankzij een grote groep verantwoordelijke regeringen uit de hele wereld is dat nu ook het geval.
(Foto’s: ICAN)