Op 5 en 6 oktober bracht een bijzondere groep mensen een bezoek aan Nederland: een eerste en tweede generatie overlevenden van de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Wij brachten hen in contact met Kamerleden en beleidsmakers om hen eraan te herinneren dat nucleaire ontwapening nog steeds hoog op de politieke agenda hoort te staan en dat Nederland zich zou moeten aansluiten bij de groeiende meerderheid die klaar staat om kernwapens eens en voor altijd te verbieden.
Hel op aarde
Tijdens een bijzondere procedure in de Tweede Kamer deelden Noriko Sakashita en Mariko Higashino hun verhaal met de aanwezige Kamerleden (Harry van Bommel (SP), Michiel Servaes (PvdA), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Anouchka van Miltenburg (VVD) ).
Noriko Sakashita (73 jaar) was 2 jaar toen de Amerikaanse atoombom op Hiroshima viel. Na de ontploffing werd zij met anderen naar een ander deel van de stad geëvacueerd, maar ook hier werd zij blootgesteld aan de zwarte, radioactieve, regen. Mariko Higashino (64 jaar) is tweede generatie overlevende van de atoombomaanval op Hiroshima. Zij vertelde het verhaal van haar moeder en grootmoeder, die als 17-jarige en 42-jarige het bombardement op Hiroshima overleefden. Higashino: ‘Dokters waren overleden of konden niet komen, het werd beschreven als de hel op aarde. Laat dit nooit meer gebeuren.’
Namens PAX nam ik het woord om de Tweede Kamer te bedanken voor hun inzet om een kernwapenverbod hoog op de agenda te zetten. In mei heeft de Kamer vier belangrijke moties aangenomen die de regering oproepen om concrete te stappen zetten voor nucleaire ontwapening. Zo roept motie Servaes c.s. de regering op om zich actief in te zetten voor een internationaal kernwapenverbod.[1] Eerder verzocht motie Sjoerdsma de regering om inhoudelijk deel te nemen aan internationale besprekingen over een verdrag voor een verbod op nucleaire wapens. Helaas heeft Nederland tot nu toe nog geen steun geuit voor de start van de internationale onderhandelingen.
Samen met de Hiroshima overlevenden benadrukte ik dat nu hét moment is om de druk op te voeren: zes landen hebben een VN resolutie ingediend die oproept om in 2017 te gaan beginnen met de onderhandelingen over een internationaal kernwapenverbod. De steun voor het kernwapenverbod is groot en de verwachting is dat tijdens de Algemene Vergadering van de VN (AVNN) in New York een ruime meerderheid voor deze resolutie zal stemmen. Op basis van de aangenomen moties en de toezegging van minister Koenders om motie Servaes c.s. uit te voeren zou de regering naar de Kamer moeten luisteren en zich in New York aansluiten bij de meerderheid.
Goede kant van de geschiedenis
De volgende dag ging Hiroshima overlevende Takaaka Morikawa (77 jaar) in gesprek met Minister van Buitenlandse Zaken Koenders. Zij bespraken de belangrijke beslissing die Koenders deze maand moet nemen: de minister brengt namens Nederland een stem uit op de VN resolutie die oproept op om volgend jaar te gaan beginnen met de onderhandelingen over een internationaal kernwapenverbod. Meneer Morikawa riep samen met PAX en Peace Boat minister Koenders op om aan de goede kant van de geschiedenis te staan en voor deze resolutie te stemmen.
Historisch moment: laat je stem horen
Vandaag ben ik op het vliegtuig naar New York gestapt om samen met collega Susi Snyder en andere ICAN campaigners met zoveel mogelijk landen te praten over het belang van het internationale kernwapenverbod. Ook de groep Hiroshima en Nagasaki overlevenden zijn momenteel op weg naar New York om alle VN-lidstaten op te roepen om te gaan beginnen met onderhandelen.
Wil jij ook een oproep doen aan de landen die (nog) geen steun hebben gegeven aan het voorstel om te gaan beginnen met de onderhandelingen over een kernwapenverbod, zoals bijvoorbeeld Nederland? Stuur Koenders een bemoedigende oproep om in New York vóór de resolutie te stemmen die oproept om in 2017 te gaan beginnen met de onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens.
Het Parool interviewde Noriko Sakashita en Mariko Higashino, lees hier het interview terug.
[1] Zie hier het overzicht van alle aangenomen moties naar aanleiding van het Kamerdebat over het burgerinitiatief Teken tegen kernwapens