‘Start met onderhandelen over een juridisch bindend verdrag dat kernwapens verbiedt.’ Dat is de strekking van de resolutie die wordt ingediend en vrijwel zeker aangenomen tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Met deze resolutie komt een verbod op kernwapens dichterbij en wordt geschiedenis geschreven, zegt PAX in een reactie.
De resolutie, die geschreven is en ingediend wordt door Oostenrijk, Mexico, Nigeria, Zuid-Afrika, Ierland en Brazilië, roept op om in 2017 te starten met onderhandelingen over een verdrag dat kernwapens verbiedt. Tijdens een VN-bijeenkomst over kernwapens in augustus besloot een overgrote meerderheid van landen dat de tijd nu rijp is voor deze onderhandelingen. De Algemene Vergadering van de VN is het platform om dit besluit concreet te maken.
PAX zet zich al jaren in voor een nationaal én wereldwijd verbod op kernwapens. Internationaal is de vredesorganisatie een van de drijvende krachten achter ICAN, de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. “Met dit voorstel wordt geschiedenis geschreven”, zegt Freek Landmeter, directeur van PAX. “Wat lang voor onmogelijk werd gehouden, wordt nu werkelijkheid: een verdrag dat ook de meest schadelijke massavernietigingswapens ter wereld verbiedt; wapens waarvan het gebruik catastrofale gevolgen voor burgers heeft, generaties lang. Deze resolutie opent concreet de weg naar een wereld zonder kernwapens.”
Wat doet Nederland?
Eind oktober stemt de VN over de resolutie. Grote vraag is wat Nederland zal doen. In april nam de Tweede Kamer, tijdens het debat over het burgerinitiatief van PAX voor een nationaal verbod op kernwapens, de motie-Servaes c.s. aan die de regering opriep zich in te zetten voor onderhandelingen over een wereldwijd verbod op kernwapens. Freek Landmeter: “De Tweede Kamer wil een internationaal verbod, een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil van kernwapens af, net als de meeste VN-lidstaten. De regering heeft altijd gezegd het doel van een kernwapenvrije wereld te steunen. Nu krijgt Nederland de kans zich te voegen bij de meerderheid van landen die vooruit wil en deze wapens verbiedt. Deze unieke kans mag de regering niet laten liggen.”
In Nederland liggen nog altijd twintig Amerikaanse kernwapens opgeslagen op vliegbasis Volkel.