Geneve, woensdag 25 april 2013. Het is de derde dag dat wij als Crash Course studenten ons in het VN gebouw bevinden, temidden van delegaties en campagnevoerders, allemaal rondom het thema nucleaire wapens. Het is een spannende dag ook, want vandaag wordt bekend hoeveel landen zich hebben aangesloten bij het Joint Statement van Zuid Afrika over de humanitaire consequenties van nucleaire wapens.
Door Marijke Boessenkool*
Af en toe voelt het als een onbegonnen werk om te lobbyen tegen nucleaire wapens. Diplomaten lijken niet vatbaar voor kritische vragen en weten met uitgestreken gezicht politiek correcte antwoorden te geven. Wat verandert er op deze, zo het lijkt trage manier van vergaderen, onderhandelen, praten, koffie drinken, praten, onderhandelen en vergaderen? Niet veel zou je als jonge hond in het vak denken. Toch is vandaag, woensdag 25 augustus 2013, een spannende dag voor campagnevoerders uit heel de wereld, die samen met IKV Pax Christi, strijden voor het verbannen van nucleaire wapens van planeet aarde.
Nieuwe focus
Sinds een paar jaar zijn enkele landen begonnen met een nieuwe focus in het discours rondom nucleaire wapens. In plaats van een focus op veiligheidsoverwegingen wordt meer en meer de nadruk gelegd op de menselijke gevolgen van nucleaire wapens. Om die reden heeft Zuid-Afrika, een land dat vroeger nucleaire wapens bezat maar deze heeft weggedaan, tezamen met 15 andere landen een statement opgesteld om aandacht te vragen voor dit thema. Een krachtig statement dat bij ondertekening door zoveel mogelijk landen een nieuwe wending kan geven aan het debat.
Ook op onze lobby-agenda stond het stimuleren van andere landen om zich bij dit statement aan te sluiten. Op woensdagmiddag, in de grote plenaire zaal, was het zover: Zuid-Afrika’s representive las de statement voor, met daarin vermeld alle “nieuwe” landen die zich bij dit statement hadden aangesloten. Ondanks het achterblijven van Nederland tezamen met 24 andere NAVO-landen, is het statement inmiddels ondertekend door 78 landen. Een positief statement, met een positieve reactie: applaus in de Assembly Hall.
Teleurstelling
Naast de vele NAVO-landen, die wegens hun verplichtingen aan het NAVO-beleid niet wilden tekenen, zijn er ook landen die onder de zogenaamde US-umbrella vallen en niet konden instemmen met de bewoording in het gezamenlijke statement. Eén van die landen is Japan. Teleurstelling en onbegrip bij de Japanse campagne voerders. De menselijke gevolgen van het gebruik van nucleaire wapens zijn, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, juist in Japan zichtbaar geworden. Om de Japanse delegatie onze reactie over te brengen, hebben we in de late namiddagzon, bewapend met spandoeken en een heldere boodschap, en in het gezelschap van een overlevende van de nucleaire bom in Hiroshima, gedemonstreerd. Foto demonstratie
Met goede moed
De derde dag tijdens de NPT review conference was opnieuw een intensieve dag, vol met indrukken, meningen en statements. Het is opnieuw gebleken hoe moeilijk het is om consensus te bereiken over het uitbannen van een zo desastreus en lomp wapen. Ten minste kunnen we stellen dat de meeste landen een nucleaire wapenvrije wereld nastreven en dat het werk van NGOs als IKV Pax Christi niet voor niets is geweest. Met goede moed zien we dan ook uit naar een nieuw statement waarin álle landen beloven hun nucleaire wapens te verwijderen. Velen van hen hebben wél de onacceptabele humanitaire consequenties van nucleaire wapens genoemd in het nationale statement.
*Marijke Boessenkool is Honors Bachelor student Human Geography & Planning aan de Universiteit Utrecht. Samen met negen andere studenten volgt zij dit jaar de Nuclear Diplomacy Crash Course van IKV Pax Christi.
Ben je benieuwd naar de ervaringen van de andere Crash Course studenten? Hier vind je een overzicht van alle blogs.