Actie

Published on November 26th, 2015 | by Krista van Velzen

0

Groen licht voor burgerinitiatief: Tweede Kamer gaat debatteren over verbod op kernwapens

Het is nu definitief: de Tweede Kamer moet debatteren over het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens! Vandaag werd het voorstel ‘Verbied kernwapens in Nederland’ van PAX tijdens een procedurevergadering in de Tweede Kamer goedgekeurd. Dankzij de meer dan 45.000 ondertekenaars van het burgerinitiatief gaat de Tweede Kamer in debat over een nationaal verbod op deze massavernietigingswapens.

Op 29 september bood PAX de handtekeningen aan de Tweede Kamer aan. De boodschap is duidelijk: er is brede steun in Nederland voor een verbod op deze massavernietigingswapens. Nu is de politiek aan zet.

De Tweede Kamer heeft in verschillende moties laten zien de kernwapentaak snel te willen beëindigen, maar de regering heeft tot nu toe geen concrete uitvoering gegeven aan deze wens. Al 115 landen hebben kernwapens verboden en Nederland heeft nog een duwtje in de rug nodig om zich aan te sluiten bij deze meerderheid. PAX stelt met het burgerinitiatief voor dit te doen door middel van een wetstekst die kernwapens in Nederland verbiedt. Als de Nederlandse regering een verbod op kernwapens instelt, neemt ze zowel de wens van een meerderheid van de bevolking serieus als het belang dat ze voortdurend zegt te hechten aan nucleaire ontwapening.

Zodra de datum van het debat bekend is, zullen we dat laten weten. We hopen dan natuurlijk op een goedgevulde publieke tribune in de Tweede Kamer om de boodschap extra kracht bij te zetten: verbied kernwapens, nu!

Meld je aan voor de PAX action alert om als eerste de uitnodiging voor het debat in de Tweede Kamer te ontvangen.

Tags: , , ,


About the Author

Krista van Velzen is a former Dutch MP and is currently working as nuclear disarmament campaigner with PAX in The Netherlands. She is running a citizens initiative in the Netherlands in order to get national legislation banning nuclear weapons. Van Velzen has been working on disarmament issues since the early nineties. As spokesperson on defence and foreign affairs she has convinced the Dutch government to ban and eliminate clustermunitions and and to prohibite investments as well. She has worked in Central and Eastern Europe creating a network of campaigners on the nuclear issue. She organised a Walk for Nuclear Disarmament from Brussels to Moscow. Her attempts to disarm a British Trident submarine gave her truly interesting experiences inside a Scottish jail. Disagreeing with president Obama, she believes a world without nuclear weapons is achievable in this lifetime.Back to Top ↑

PAX